LES IDENTITATS QUE MATEN
Maalouf, Amin

Edicions La Campana, 1999
Obertures, 4
PVP 14,00€, 216 pàgs.
ISBN 84-88791-69-0
4a edició

«D’ençà que vaig deixar el Líban per instal·lar-me a França, sovint em pregunten si em sento “primer francès” o “primer libanès”, i jo contesto sempre: “l’un i l’altre!” I no ho dic per un desig d’equilibri o d’equitat, sinó perquè si no contestés això, mentiria. Allò que fa que jo sigui jo mateix i no un altre, és que em trobo en la confluència de dos països, de dues o tres llengües, de diverses tradicions culturals. Aquesta és la meva identitat...»

Amin Maalouf, novel·lista reconegut –traduït a 27 llengües–, guanyador del premi Goncourt per La Roca de Tànios, analitza en aquest llibre la noció d’identitat, les passions que suscita, i es pregunta: per què és tan difícil assumir amb tota llibertat les nostres diverses pertinences i dependències? Per què, a la fi d’aquest segle, l’afirmació d’un mateix ha d’anar acompanyada, sovint, per la negació de l’altre? Les nostres societats, hauran de patir sempre tensions i violències pel sol fet que no tothom té la mateixa religió, el mateix color de pell, la mateixa cultura originària? Hi ha una llei de la natura, o de la història, que condemna els homes a matar-se en nom de les seves identitats?

Refusant aquesta fatalitat, defensant els drets de la dignitat personal i, alhora, la diversitat de les expressions culturals i lingüístiques, Amin Maalouf ha decidit escriure Les identitats que maten, un llibre assenyat i lúcid, ple d’inquietud però també d’esperança.

© Olivier Roller / GrassetAMIN MAALOUF

Nascut el 1949 al Líban, viu a França des de 1976. Com a periodista, ha conegut una seixantena de països i ha informat d'importants esdeveniments, des de la Guerra del Vietnam fins a la Revolució Iraniana. Ha estat redactor en cap de Jeune Afrique. Ha publicat, des de 1983,
Les croades vistes pels àrabs, Lleó l'africà, Samarcanda, Els jardins de la llum i El primer segle després de Béatrice. El 1993 va guanyar el premi Goncourt amb la novel·la La roca de Tànios, publicada per Edicions La Campana, que des d'aleshores ha publicat també Les escales de llevant, El periple de Baldassare i Orígens, a més de l'obra de teatre L'amor de lluny i l'assaig Les identitats que maten.