A PEU PER L'ALT MAESTRAT
Espinās, Josep M.

Edicions La Campana, 1991
PVP 12,00€, 216 pàgs.
ISBN 84-86491-44-4
7a edició

Aquest llibre té un interès especial dins la literatura de viatges de Josep M. Espinàs: per primera vegada, l'escriptor ha caminat pel País Valencià.

L'ALt Maestrat és una comarca d'un garn atractiu paisatgístic i humà, i l'Espinàs n'ha tornat amb un bagatge molt ric d'observacions i experiències, viscudes dia a dia al llarg dels camins i, en cada poble, en contacte amb la gent que hi ha trobat. Ha fet també una incursió a Anglesola -La Iglesuela del cid- passant a l'altra banda del riu de les Truites, que és on comença l'Aragó, i ha entrat a la comarca dels Ports per descobrir Les Alberedes, un poble abandonat.

De tota aquesta aventura n'ha fet aquest llibre. Com ha passat amb els viatges a peu d'Espinàs per la Terra Alta, la Llitera, l'Alcalatén, el Berguedà, el Matarranya o el Comtat i la Marina, A peu per l'Alt Maestrat proporciona, sens dubte, una justificada satisfacció als lectors. Perquè Josep M. espinàs no tan sols és sensible a allò que veu i a allò que li passa -i en un viatge a peu passen moltes coses imprevisibles- sinó que ho narra amb una capacitat literària de seducció tan directa, i plàstica, que el lector viu la història de cada pàgina.

© OjoXOJo fotografia
JOSEP M. ESPINÀS


Barcelona, 1927. Ha construït una obra literària de gran abast. S’inicià com a novel·lista, gènere en el qual ha obtingut els premis Joanot Martorell i Sant Jordi. També guanyà el Víctor Català per a llibres de contes. Més endavant tornaria a la ficció amb la novel·la Vermell i passa i el llibre de narracions Un racó de paraigua. Ha fet una singular aportació a la literatura de viatges a peu per diversos territoris de Catalunya, Castella, Andalusia, Galícia, País Basc, País Valencià i Mallorca, entre d’altres.
Entre els seus títols més destacats sobresurten tres llibres de contingut autobiogràfic: El teu nom és Olga, traduït a vuit llengües, El nen de la plaça Ballot i Inventari de jubilacions. S’ha sumat a aquest àmbit Temps afegit, breu creació literària de moments diversos que pot ser considerada com un autoretrat. Relacions particulars és un relat del tracte personal que ha tingut amb Cela, Pla, Delibes, Sagarra, Foix i Espriu; i El meu ofici, una incisiva reflexió sobre la relació entre els oficis i la societat.
Simultàniament amb L’última Fira de Salàs, apareix I la festa segueix, que continua la línia literària autobiogràfica de Temps afegit.
Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.